Three Season Porch

Wonder of the Seasons

Location: Buckhead, Atlanta

The Challenge

Our client wanted a separate family space for the kids to gather with friends as well as for entertaining and enjoying the outdoors. They were concerned that an attached porch would cause darkness in the adjacent rooms in the home. To build a porch away from the house proved a design challenge as the backyard is terraced requiring us to build the porch on one of these terrace levels.

The Solution

To achieve our clients wishes we dug into the top terrace level in order to move the fireplace back to facilitate a larger patio space. We worked to leave the exisiting stone retaining walls, as they are original to the house. We used similar materials when needed to integrate new walls seamlessly. The fireplace is a wood burning one and we made a concerted effort to architecterally style the porch to match their 1950’s Home. Other elements such as the bead board ceiling and the painted brick fireplace and seat wall were included to further match the home. Our intention was to design a proch that looked as if it had always been there.